Herbata Lao Cha Tou to grudki, powstające na dnie stosu fermentacyjnego. Podczas dojrzewania do liści dostaje się produkowany przez drobnoustroje cukier, który jest odpowiedzialny za zbrylanie liści.
Egzotyczna herbata Pu-Erh Lao Cha Tou jest sprzedawana w postaci bryłek. To nic innego jak skupiska liści herbaty, tak zwane „główki”, które leżakują przez kilkanaście lat. Herbata Lao Cha Tou ma słodki, dojrzały smak i – co ważniejsze – zdążyła wytracić niepożądane aromaty, które powstają przy produkcji. Pu-Erh Lao Cha Tou może być parzony nawet do 20 razy z jednej porcji.
Herbaty Pu-Erh mają charakterystyczny kolor i słodkawy, ziemisty smak. Liście pokryte są srebrnym puchem i pochodzą tylko z jednego gatunku drzewa herbacianego. Pu-Erh, w przeciwieństwie do innych gatunków herbaty, odpoczywa w świetle księżyca, a nie na słońcu. Liście dojrzewają przez lata, niczym wino, i właśnie w tym okresie nabierają swoich wyjątkowych właściwości. Pu-Erh mają również właściwości zdrowotne: wspomagają spalanie tłuszczu i obniżają cholesterol.
Login and Registration Form