Dostawy za zamówienia od 299 zł, ZA DARMOVíce informací
Herbaty Białe

Białe herbaty to jedne z najlepszych i najdelikatniejszych herbat na rynku. Mieszanki przygotowuje się z nierozwiniętych liści herbaty, zbieranych wczesną wiosną. Proces suszenia jest w 100% naturalny, przez co fermentacja liści jest minimalna.


Białe herbaty zawierają kofeinę, a ich delikatny i niecodzienny aromat sprawiają, że są jedną z najpopularniejszych herbat na rynku, zaraz obok herbaty czarnej i zielonej. Uprawa białej herbaty jest bardzo wymagająca – wcześniej ten napój był przeznaczony wyłącznie dla elity chińskiego dworu cesarskiego.

Mieszankę białej herbaty uzyskuje się przetwarzając najmłodsze, ale jeszcze nierozwinięte liście herbaty. W skład niektórych mieszanek wchodzą tylko nierozwinięte pączki herbaciane, pokryte drobnym, białym puchem – to dzięki nim biała herbata zyskała swoją nazwę. Liście i pączki zbierane są wyłącznie ręcznie, w okresie od końca marca do początku kwietnia. Uprawa białej herbaty jest trudna między innymi dlatego, że krzewy herbaty muszą być zacienione, aby zapobiec nadmiernemu tworzeniu się chlorofilu. Również sam proces nie należy do najłatwiejszych – białe herbaty nie przechodzą ani fermentacji, ani obróbki cieplnej. Dzięki temu liście zachowują swój delikatny, lekko słodkawy smak i szczególny aromat.

Największymi zaletami białej herbaty jest na pewno wysoka zawartość przeciwutleniaczy, która zapobiega chorobom serca. Przeprowadzono również wiele badań, które stwierdziły jednoznacznie, że regularnie picie białej herbaty może wspomóc profilaktykę nowotworową. Biała herbata jest również doskonałym napojem dla diabetyków, ponieważ mimo swojego słodkiego smaku nie zawiera cukru.

Białe herbaty zalewa się wodą w temperaturze 80°C i parzy się przez około 2-3 minuty. Można je parzyć więcej niż raz. Z każdym kolejnym zaparzaniem należy odpowiednio wydłużać czas parzenia.

Herbaty Białe

Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę
Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę