Dostawy za zamówienia od 299 zł, ZA DARMOVíce informací
Cejlońska herbata

Herbaty cejlońskie są znane jako Ceylon Tea. Nazwa pochodzi od wyspy, na której są produkowane. Herbaty cejlońskie uważa się za najlepsze herbaty na świecie.


Sri Lanka, położona w południowo-wschodniej Azji, była znana z uprawy kawy i kakao, ale w pierwszej połowie XIX wieku na lokalnych plantacjach pojawił się szybko rosnący, wyniszczający plony grzyb. Mieszkańcy szukali więc innych roślin, które będą odporne na szkodliwe grzyby, niszczące ich zbiory, i na panujące na Sri Lance warunki klimatyczne.

Właścicielami plantacji herbaty byli na początku Anglicy, którzy dzięki działkom na Sri Lance, a później na Cejlonie, zaczęli rozwijać przemysł herbaciany. Pierwszą herbatę zasadzono w 1867 roku, a dwa lata później herbata była uprawiana już na 250 akrach ziemi. Pod koniec XIX wieku herbaty zajmowały działki, liczące aż 370.000 akrów ziemi.

Jakość herbaty cejlońskiej zależy od wysokości, na której rosną krzewy herbaciane. Najlepszą pod względem jakości herbatę cejlońską zbiera się na wysokości około 2000 m. Do najcenniejszych i najbardziej aromatycznych herbat należą te zbierane w lipcu i sierpniu w zakresie UVA. Wiosną liście herbaty zbierane są w obszarach Dimbulla i Nuwara Eliya. Wszystkie te obszary leżą na wysokości od 1500 do 2200 metrów nad poziomem morza.

Na największą część produkcji herbat na Sri Lance składa się czarna herbata i – w mniejszym stopniu – herbata zielona. Liście herbaty zbierane są ręcznie trzy razy w roku, a następnie są myte ręcznie i utlenione w specjalnych glinianych piecach. Herbata cejlońska wyróżnia się delikatnym, cytrusowym smakiem i jest stosowana w różnych mieszankach herbacianych.

Cejlońska herbata

Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 5

na stronę
Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 5

na stronę