Dostawy za zamówienia od 299 zł, ZA DARMOVíce informací
Herbaty czarne

Nasze czarne herbaty wyróżniają się na rynku między innymi wysoką jakością, którą uzyskuje się dzięki zbieraniu tylko młodych liści: zebrane liście poddajemy fermentacji, dzięki czemu po zalaniu ich gorącą wodą wydobywają z siebie pełny smak i mocny aromat.


Czarna herbata wytwarzana jest z liści zimozielonego krzewu Camellia sinensis. W przeciwieństwie do innych rodzajów herbat odmiana czarna jest poddawana pełnej fermentacji, by nadać liściom pełniejszy smak i mocniejszy aromat, który mogą utrzymywać przez długie miesiące lub lata (w przypadku właściwego przechowywania).

Kolebką czarnych herbat są Chiny – to właśnie tam historia ich upraw i przetwórstwa sięga pięciu tysięcy lat. Ich produkcja opiera się przede wszystkim na prawidłowym czasie zbioru młodych liści, a następnie na ich delikatnej obróbce. Po zebraniu liści poddaje się je procesowi więdnięcia w specjalnie przygotowanych do tego suszarniach. Więdnięcie przygotowuje liście do procesu zwijania, zmiękcza je i zwiększa przepuszczalność dla soków. Następnie są one poddawane procesom skręcania, co powoduje łatwiejszy dostęp powietrza i enzymów fermentacyjnych do wnętrza liścia. Następnie są one przesiewane, a potem poddane procesowi fermentacji. To tutaj zachodzą różne reakcje chemiczne, które powodują zmianę właściwości herbaty. Fermentacja kończy się przez szybkie suszenie liści za pomocą gorącego powietrza – powoduje to odparowanie pozostałej wody i wysuszenie soku.

Czarne herbaty są uważane za herbaty najwyższej jakości. Mają silny, mocny smak i długo zachowują swój aromat, przez co jest to jeden z najpopularniejszych gatunków herbat w Europie.

Czarne herbaty pozytywnie wpływają na zdrowie. Dzięki zawartości kofeiny herbata pobudza i zwiększa koncentrację, a także pobudza aktywność serca i mózgu. Oprócz tego czarne herbaty wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy czarne herbaty są również polecane osobom, które chcą zredukować swoją masę ciała.

Czarną herbatę zalewa się wrzątkiem i pozostawia do zaparzenia od 2 do 3 minut.

Herbaty czarne

Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-24 z 25

Strona
na stronę
  1. Earl Grey Blue Clou
    Już od 13,50 zł
  2. Golden Nepal First Flush
    Już od 17,10 zł
  3. Nuwara Eliya Orange Peoke
    Już od 13,50 zł
  4. Masala Chai
    Ocena:
    100%
    Już od 15,80 zł
  5. English Breakfast - Czarna herbata
    Ocena:
    100%
    Już od 13,40 zł
Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-24 z 25

Strona
na stronę