Dostawy za zamówienia od 299 zł, ZA DARMOVíce informací
Herbaty Indyjskie

Pierwsza plantacja herbaty w Indiach została założona w 1826 roku przez Sir Charlesa Alexandra Bruce'a w prowincji Assam w stanie East Indian.


Plantacja herbaty biegła wzdłuż rzeki Brahmaputry do Kalkuty, gdzie herbata została po raz pierwszy załadowana na statek płynący do Anglii. Najsłynniejsze indyjskie prowincje, produkujące wysokiej jakości czarną herbatę, to Darjeeling, Assam i Nilgiri. Słyną one z produkcji naprawdę wysokiej jakości czarnej herbaty.

Herbata z Darjeeling

Ten niewielki region na północy Indii produkuje tylko kilka tysięcy ton herbaty rocznie, to jej wysoka jakość jest znana na całym świecie. Herbaty, uprawiane w Darjeeling, uprawiane są na ponad 80 plantacjach, a ich liście są zbierane w dwóch głównych sezonach żniwnych. Herbata najlepszej jakości pochodzi ze zbiorów wiosennych, które można podzielić na pierwszy podzbiór, który trwa od lutego do końca kwietnia i drugi podzbiór, od maja do czerwca. Herbaty zbiera się również jesienią (odbywa się wtedy trzeci i czwarty podzbiór), które przeprowadza się dopiero po porze deszczowej, kiedy liście herbaty tracą swoją jakość i są używane głównie do produkcji rozdrobnionych i workowanych herbat.

Herbata z Assamy

W regionie herbacianych plantacji we wschodnich Indiach znajduje się ponad dwa tysiące dużych plantacji herbaty, które są przeznaczone do produkcji azjatyckiej odmiany herbaty, która toleruje lokalne, tropikalne warunki. Najlepsze herbaty są tradycyjnie z pierwszych zbiorów pierwszego spłukania, które odbywają się w suchym okresie od marca do czerwca. Mimo że w Assama produkowane są również herbaty celtyckie, główna część produkcji składa się z ułamkowych herbat i CTC (kruszenie, rozdarcie, curling) w postaci małych granulek.

Herbata z Nilgiri

Region herbaciany Nilgiri znajduje się w górach południowych Indii. W regionie herbaty Nilgiri uprawiana była tylko standardowa herbata, stosowana w mieszankach herbacianych do codziennego parzenia, ale dziś możemy również znaleźć tam herbatę Oolong o delikatnym smaku i charakterystycznym aromacie. Liście herbaty zbierane są w dwóch głównych porach roku. Pierwsze zbiory trwają od stycznia do kwietnia, a drugie od lipca do sierpnia.

Herbaty Indyjskie

Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 21

na stronę
  1. Earl Grey Blue Clou
    Rating:
    0%
    Już od 13,50 zł
  2. Nilgiri Frost Parkside Estate
    Rating:
    0%
    Już od 149,00 zł
  3. Raja Oolong Chai
    Rating:
    0%
    Już od 27,00 zł
  4. Rooibos Masala Chai
    Rating:
    0%
    Już od 14,00 zł
  5. Bio Earl Grey - czarna herbata
    Rating:
    0%
    Już od 14,94 zł
  6. Darjeeling Goomtee First Flush
    Rating:
    0%
  7. Golden Nepal First Flush
    Rating:
    0%
    Już od 17,10 zł
  8. Nuwara Eliya Orange Peoke
    Rating:
    0%
    Już od 13,50 zł
  9. Masala Chai
    Ocena:
    100%
    Już od 15,80 zł
  10. Solony karmel - Herbata czarna
    Rating:
    0%
    Już od 14,90 zł
  11. English Breakfast - Czarna herbata
    Ocena:
    100%
    Już od 13,40 zł
  12. BIO Kapha
    Rating:
    0%
    Już od 12,90 zł
  13. Bio Vata - herbata ajurwedyjska
    Rating:
    0%
    Już od 12,90 zł
  14. BIO Pitta Herbatka ajurwedyjska
    Rating:
    0%
    Już od 12,70 zł
  15. Assam Mangalam - czarna herbata
    Rating:
    0%
    Już od 13,00 zł
  16. Earl Grey – czarna herbata
    Rating:
    0%
    Już od 14,20 zł
  17. Bio English Breakfast czarna herbata
    Rating:
    0%
    Już od 15,00 zł
  18. English Five o'clock - czarna herbata
    Rating:
    0%
    Już od 13,50 zł
  19. Bio Darjeeling Nagri Garden
    Rating:
    0%
    Już od 27,00 zł
  20. Bio Darjeeling Second Flush
    Rating:
    0%
    Już od 29,70 zł
Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 21

na stronę