Dostawy za zamówienia od 299 zł, ZA DARMOVíce informací
Herbaty Indyjskie

Pierwsza plantacja herbaty w Indiach została założona w 1826 roku przez Sir Charlesa Alexandra Bruce'a w prowincji Assam w stanie East Indian.


Plantacja herbaty biegła wzdłuż rzeki Brahmaputry do Kalkuty, gdzie herbata została po raz pierwszy załadowana na statek płynący do Anglii. Najsłynniejsze indyjskie prowincje, produkujące wysokiej jakości czarną herbatę, to Darjeeling, Assam i Nilgiri. Słyną one z produkcji naprawdę wysokiej jakości czarnej herbaty.

Herbata z Darjeeling

Ten niewielki region na północy Indii produkuje tylko kilka tysięcy ton herbaty rocznie, to jej wysoka jakość jest znana na całym świecie. Herbaty, uprawiane w Darjeeling, uprawiane są na ponad 80 plantacjach, a ich liście są zbierane w dwóch głównych sezonach żniwnych. Herbata najlepszej jakości pochodzi ze zbiorów wiosennych, które można podzielić na pierwszy podzbiór, który trwa od lutego do końca kwietnia i drugi podzbiór, od maja do czerwca. Herbaty zbiera się również jesienią (odbywa się wtedy trzeci i czwarty podzbiór), które przeprowadza się dopiero po porze deszczowej, kiedy liście herbaty tracą swoją jakość i są używane głównie do produkcji rozdrobnionych i workowanych herbat.

Herbata z Assamy

W regionie herbacianych plantacji we wschodnich Indiach znajduje się ponad dwa tysiące dużych plantacji herbaty, które są przeznaczone do produkcji azjatyckiej odmiany herbaty, która toleruje lokalne, tropikalne warunki. Najlepsze herbaty są tradycyjnie z pierwszych zbiorów pierwszego spłukania, które odbywają się w suchym okresie od marca do czerwca. Mimo że w Assama produkowane są również herbaty celtyckie, główna część produkcji składa się z ułamkowych herbat i CTC (kruszenie, rozdarcie, curling) w postaci małych granulek.

Herbata z Nilgiri

Region herbaciany Nilgiri znajduje się w górach południowych Indii. W regionie herbaty Nilgiri uprawiana była tylko standardowa herbata, stosowana w mieszankach herbacianych do codziennego parzenia, ale dziś możemy również znaleźć tam herbatę Oolong o delikatnym smaku i charakterystycznym aromacie. Liście herbaty zbierane są w dwóch głównych porach roku. Pierwsze zbiory trwają od stycznia do kwietnia, a drugie od lipca do sierpnia.

Herbaty Indyjskie

Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 19

na stronę
  1. Earl Grey Blue Clou
    Rating:
    0%
    Już od 13,50zł
  2. Rooibos Masala Chai
    Rating:
    0%
    Już od 14,00zł
  3. Golden Nepal First Flush
    Rating:
    0%
    Już od 17,10zł
  4. Masala Chai
    Ocena:
    100%
    Już od 15,80zł
  5. BIO Kapha
    Rating:
    0%
    Już od 12,90zł
Filter
Ustaw kierunek malejący

Produkty 19

na stronę