Dostawy za zamówienia od 299 zł, ZA DARMOVíce informací
Japońskie herbaty

Zielona herbata w Japonii jest produkowana od wieków.


Mieszanki, pochodzące z Japonii, robione są ze świeżych liści i odznaczają się doskonałym, lekkim smakiem.

Uprawa i przygotowywanie zielonej herbaty to integralna część japońskiej kultury. Zielona herbata jest w Japonii znana od IX wieku, kiedy to mnisi buddyjscy przybyli do tego kraju z Chin. Pierwsze plantacje zielonej herbaty pojawiły się pod koniec XII wieku w pobliżu miasta Uji, w którym do dziś uprawia się najlepsze rodzaje japońskich zielonych herbat. Obecnie około 98% produkcji japońskiej herbaty stanowi zielona herbata.

Japońskie zielone herbaty są produkowane podobnie jak chińskie, ale różnica polega na zakończeniu procesu fermentacji. W Japonii używa się gorącej pary, w Chinach z kolei proces fermentacji kończy pieczenie lub prażenie liści herbaty.

Najwyższej jakości japońskie herbaty pochodzą z pierwszych wiosennych zbiorów (Pierwszy Flush), które odbywają się od końca kwietnia do połowy maja. Drugi zbiór plonów zbierany jest od połowy do końca maja, a trzeci – w czerwcu. Im wcześniej zebrane zostaną liście herbaty, tym lepszą herbatę można wyprodukować. Japońskie zielone herbaty są wyjątkowe: połączenie łagodnego, lekko cierpkiego smaku z delikatnym aromatem to efekt wykorzystywania całych liści w produkcji. Wyjątkiem od tej reguły są specjalne herbaty, takie jak herbata Powdery Matcha, stosowana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty.

Japońskie zielone herbaty dzieli się na trzy główne grupy. Są to kolejno:

herbaty Bancha – regularne i stosunkowo tanie herbaty, parzone codziennie,

herbaty Sencha – herbaty średniej jakości, z wyższej półki, które parzy się na specjalne okazje,

herbaty Gyokuro – najwyższej jakości herbaty, uprawiane na dwa tygodnie przed zbiorem, dzięki czemu liść staje się ciemniejszy, wzbogacony chlorofilem, który zmiękcza jego aromat. Liście herbaty do tego typu herbat są zbierane ręcznie i są starannie sortowane, co tłumaczy ich wysoką jakość i równie wysoką cenę.

Japońskie herbaty