Nasze czarne herbaty wyróżniają się na rynku między innymi wysoką jakością, którą uzyskuje się dzięki zbieraniu tylko młodych liści: zebrane liście poddajemy fermentacji, dzięki czemu po zalaniu ich gorącą wodą wydobywają z siebie pełny smak i mocny aromat.
Czarna herbata wytwarzana jest z liści zimozielonego krzewu Camellia sinensis. W przeciwieństwie do innych rodzajów herbat odmiana czarna jest poddawana pełnej fermentacji, by nadać liściom pełniejszy smak i mocniejszy aromat, który mogą utrzymywać przez długie miesiące lub lata (w przypadku właściwego przechowywania).
Kolebką czarnych herbat są Chiny – to właśnie tam historia ich upraw i przetwórstwa sięga pięciu tysięcy lat. Ich produkcja opiera się przede wszystkim na prawidłowym czasie zbioru młodych liści, a następnie na ich delikatnej obróbce. Po zebraniu liści poddaje się je procesowi więdnięcia w specjalnie przygotowanych do tego suszarniach. Więdnięcie przygotowuje liście do procesu zwijania, zmiękcza je i zwiększa przepuszczalność dla soków. Następnie są one poddawane procesom skręcania, co powoduje łatwiejszy dostęp powietrza i enzymów fermentacyjnych do wnętrza liścia. Następnie są one przesiewane, a potem poddane procesowi fermentacji. To tutaj zachodzą różne reakcje chemiczne, które powodują zmianę właściwości herbaty. Fermentacja kończy się przez szybkie suszenie liści za pomocą gorącego powietrza – powoduje to odparowanie pozostałej wody i wysuszenie soku.
Czarne herbaty są uważane za herbaty najwyższej jakości. Mają silny, mocny smak i długo zachowują swój aromat, przez co jest to jeden z najpopularniejszych gatunków herbat w Europie.
Czarne herbaty pozytywnie wpływają na zdrowie. Dzięki zawartości kofeiny herbata pobudza i zwiększa koncentrację, a także pobudza aktywność serca i mózgu. Oprócz tego czarne herbaty wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy czarne herbaty są również polecane osobom, które chcą zredukować swoją masę ciała.
Czarną herbatę zalewa się wrzątkiem i pozostawia do zaparzenia od 2 do 3 minut.
Login and Registration Form