Herbaty Pu-Erh były kiedyś nazywane herbatami prasowanymi. Wyróżniają się ostrym, gorzkim smakiem.
Są produkowane wyłącznie w prowincji Yunnan w południowych Chinach – najczęściej można je spotkać w formie tłoczonej, jednak są też sprzedawana luzem, w postaci mieszanek. Najczęściej spotyka się rodzaje Qizi Bing Cha, Tuo Cha, Little Er lub Cha, Fang Cha lub Jin Tuan Cha.
Herbaty Pu-Erh przechodzą wielokrotną fermentację z obecnością grzybów i bakterii, które naturalnie występują na liściach herbaty. Powstaje w wyniku zbierania i suszenia zielonych liści herbaty bezpośrednio w świetle słonecznym. W trakcie suszenia listki herbaty są ciągle przewracane, a przed prasowaniem ulegają zmydleniu, co inicjuje długi proces fermentacji (nazywany również procesem dojrzewania). Im dłużej herbata dojrzewa, tym ma pełniejszy i bardziej dojrzały smak.
Herbaty Pu-Erh mają typowy silny, ziemisty smak i aromat. Odpowiednio przechowywane nie tracą na jakości nawet po długim czasie. W Chinach uważa się je za uniwersalne lekarstwo, często nazywa się też je „chińską penicyliną”. Mają podobne właściwości do zielonej herbaty i mają korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na serce, krążenie, ciśnienie i układ nerwowy.
Herbaty Pu-Erh parzy się w 96°C. Czas parzenia zależy od jakości czerwonej herbaty i wynosi od 1 do 4 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu, należy użyć więcej ilości liści – nie zaleca się wydłużania czasu parzenia.
Login and Registration Form