Pyszna, aromatyczna czerwona herbata Rooibos o słodkawym smaku jest produkowana z krzewu Aspalathus linearis, który uprawia się tylko na niewielkim obszarze w prowincji Western Cape w Południowej Afryce. Mieszanka składa się z herbaty rooibos, owoców wiśni, liści jeżyny i płatków róż.
Liście krzewów zbiera się, kruszy, a następnie poddaje utlenianiu. To właśnie ten proces jest odpowiedzialny za ich wyraźny, czerwonawo-brązowy kolor. Wyróżniamy Rooibos czerwony - sfermentowany i Rooibos zielony - niefermentowany. W swojej ojczyźnie w Południowej Afryce Rooibos jest stosowany jako lek na łagodzenie kolki, alergii, astmy i problemów skórnych. Pija się go z mlekiem i cukrem.
Rooibos zawiera duże ilości korzystnych substancji. To między innymi witamina C, przeciwutleniacze i duże ilości żelaza. Jego regularne picie obniża wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i działa profilaktycznie na różnych rodzajów raka. Regularne spożywanie tej herbaty daje także efekt antystresowy. Zawarte w nim substancje wspomagają tworzenie hormonu serotoninowego, tak zwanego hormonu szczęścia, który łagodzi bóle głowy, depresję i zaburzenia snu.
Login and Registration Form